ΨΑΡΕΜΑΤΑ (Μπαλάδες) Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2009 00:00
altalt

alt

 

 

 

Τα λίγα σημάδια που βάζαμε από την ξηρά, ο δρόμος του Πλατανιστού,

 

οι δύο κορφές στην Άνδρο, ο φάρος στη Τζια με τα μαντριά,μεσοπέλαγα στην Κύθνο.

 

Οι δύο χαράδες από τη μεριά της Κύθνου ήταν τα σημάδια που θα θυμούνται

 

οι παλιότεροι που είχαν αρχίσει δειλά δειλά να ψαρεύουν μπαλάδες με τα χέρια στα 200-220 μ.

 

μαζί με μεγάλες σκορπίνες, χριστόψαρα, μουγκριά θηρία, βλάχους, ένα - δυο κομμάτια κάθε φορά,

 

αλλά και μπακαλιάρους και κάθε λογής σκυλόψαρα όταν το μολύβι μας έπεφτε στις λάσπες.

 

Οι αρματωσιές απλές με 10-15 αγκίστρια, 10cm παράμαλλο με θηλιά και στριφτάρι δεμένο πάνω στη μάνα,

 

ήταν αρκετές για να βγάζουν σε κάθε ανέβασμα αρκετά ψάρια.

 

Τότε εμφανίστηκαν δειλά δειλά οι πρώτες κατασκευές.

 

Ανέμες από ρόδα ποδηλάτου, ηλεκτρικά μηχανάκια 12v από υαλοκαθαριστήρα φορτηγού

 

με καρούλα πλαστική και χιλιόμετρα πετονιά 100-120 για μάνα.

 

Σε κάθε κατέβασμα τα αγκίστρια γέμιζαν ψάρια αλλά ήταν καθαρά θέμα τύχης πόσα θα έφταναν στην επιφάνεια, γιατί στη διαδρομή που ήταν σκέτο χαμαλίκι, τουλάχιστον 20-30 λεπτά σταθερό ανέβασμα, σε κάθε σταμάτημα κάποια ψάρια γύριζαν στο βυθό. alt

Χαρακτηριστικό του μπαλά είναι ότι τα πρώτα 10-15 μ. θέλει σήκωμα από το βυθό πόντο πόντο μέχρι να χάσει τα νερά του και μετά θέλει πολύ σταθερά χωρίς μεγάλη ταχύτητα γιατί έρχεται στην επιφάνεια με κύκλους όπως το λυθρίνι.

 

alt

 

Κατσαρώνουν τα παράμαλλα και μεγαλώνει η τρύπα που κάνει το αγκίστρι στο στόμα του ψαριού, με αποτέλεσμα αν και χάνουν για λίγο τα νερά τους και βγάζουν φούκα, σε πολύ λίγο να συνέρχονται και αφού κάνουν μια δυο βόλτες να επιστρέφουν στο βυθό. Αντίθετα ο βλάχος από τα μεσόνερα έχεις την αίσθηση ότι κόπηκε και έφυγε, ενώ αυτός έρχεται μόνος στην επιφάνεια, συνήθως λίγα μέτρα μακριά από τη βάρκα, όπως τον πάει το ρεύμα. Σιγά σιγά άρχισε να εξελίσσεται το ψάρεμα με καινούργια όργανα gps, για σωστά στίγματα, βυθόμετρα θηρία που να δίνουν και την παραμικρή λεπτομέρεια σε βάθη έως και 1.000μ. Καλά μεροκάματα και η πρώτη ζημιά, κακοί επαγγελματίες, θεωρώντας τη θάλασσα χωράφι τους έριχναν δολωμένα παλιόδιχτα με σαρδέλα και βρώμικα σαβρίδια για να προσελκύσουν αυτά τα αδηφάγα ψάρια. Οι κακοί χειρισμοί τους και τα ρεύματα που τρέχουν σαν ποτάμι σε κάποιες φάσεις του φεγγαριού τα σκάλωσαν στον άγριο βυθό και ξεκίνησε η ζημιά. Προσπαθώντας να φάνε τα πιασμένα ψάρια πιάνονται όλο και περισσότερα που με τη σειρά τους γίνονται παγίδα θανάτου για άλλα νέα ψάρια. Η έλλειψη φωτισμού σε αυτό το βάθος δεν αφήνει φυτά και όστρακα να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο στα ρηχά και να βαρύνουν το δίχτυ, ώστε να κολλήσει στο βυθό. Έτσι, για μήνες συνεχίζει το καταστροφικό του έργο ξεκληρίζοντας ολόκληρες περιοχές και τα ψάρια όλο και βαθαίνουν. Από τα 200 μ. που τα βρίσκαμε, τώρα πολλές φορές φτάνουμε ακολουθώντας την αποχή στα 600 μ. και βαθύτερα. Την απλή πετονιά αντικατέστησε υποχρεωτικά νήμα καλής ποιότητας.

altalt

Τα πλεονεκτήματά του πολλά και καθοριστικά για το ψάρεμά μας. Έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από το νάιλον και μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε πολύ μικρότερο διαμέτρημα. Δεν διογκώνεται στο νερό, δεν έχει καθόλου ελαστικότητα, με αποτέλεσμα να μην κάνει κοιλιά στο ρεύμα που πολλές φορές αλλάζει και τρεις φορές ταχύτητα και διεύθυνση μέχρι το βυθό. Η πάρα πολύ καλή αγωγιμότητά του μας επιτρέπει να ακούμε και το παραμικρό χτύπημα στην αρματωσιά μας. Με το νάιλον χρειάζεται να πάρουμε 2-3 χεριές πετονιά για να νιώσουμε το βάρος της αρματωσιάς με τον ήχο που κάνει σαν χορδή στο ρεύμα, δεν ακούμε παρά μόνο ένα βουητό. Από το βάρος μόνο καταλαβαίνουμε αν έχει ψάρια πάνω. Αντίθετα, με μια απλή κίνηση με το νήμα σηκώνεις το μολύβι με την αρματωσιά και αισθάνεσαι και το παραμικρό τσίμπημα και το κυριότερο δεν φουσκώνει μέσα στο νερό και δεν το παίρνει το ρεύμα. Οι αρματωσιές μας τώρα πρέπει να έχουν αρκετά αγκίστρια ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φέρουμε κάποια ψάρια στην επιφάνεια. Δολώματα μένουν ελάχιστα γιατί όταν τρώνε τα ψάρια δεν αφήνουν τίποτα. Κάποια από αυτά φεύγουν στο γρήγορο κατέβασμα. Για την ιστορία, η μεγαλύτερη αρματωσιά που έχω δει να δουλεύει ήταν με 80 αγκίστρια, κάθε 15cm, με στριφτάρι, σε μονό παράμαλλο και την ψάρευε μια φορά ο Βασίλης Κατσούρης, που τώρα είναι στην Αμερική, στους Ανάνες, κάτω από τη Φαλκονέρα. Τη δολώσαμε με πολύ κούραση σαβρίδι αλατισμένο, την κατεβάσαμε στα 280μ., την ξαπλώσαμε μια φορά πάνω στο ρεύμα. Φόρτωσε ψάρια, στο ανέβασμα αγκομάχησε το μοτέρ κάνοντας διπλάσιο χρόνο, όλα στο κόκκινο και έβγαλε μισό coleman ψάρια, 35 μπαλάδες περίπου 500 γρ. ο καθένας, 4 κιλίσιους και ένα γαλέο 6 κιλά, που είχε πιαστεί στο ανέβασμα πάνω σε μπαλά.

altalt

alt

Από την κατανάλωση ρεύματος κατά την άνοδο, υπολογίζαμε ότι είχαν φύγει αρκετά ψάρια στο σιγανό ανέβασμα ή ότι κι άλλοι γαλέοι άρπαζαν ψάρια. Σε άλλη αρματωσιά με συρμάτινο παράμαλλο πιάσαμε ένα γαλέο ακόμα, περίπου 4 κιλά και αρκετά παράμαλλα είχαν ανοίξει ή έλειπαν αγκίστρια. Η εμπειρία μας έδειξε ότι οι μεγάλες αρματωσιές δεν είναι πρακτικές γιατί την ώρα που κάναμε να ψαρέψουμε ένα ανέβασμα άλλα μηχανάκια της βάρκας είχαν ανεβοκατέβει 3 φορές με περισσότερα ψάρια. Η δε αρματωσιά βγήκε άχρηστη, γιατί με το κούνημα στο πέλαγος δεν νετάρεις εύκολα και σε μικρό χώρο. Η σωστή τεχνική και η πιο αποδοτική ομάδα είναι 2 μηχανάκια, 3 άτομα, ανταλλακτική αρματωσιά κρεμασμένη στο νερό. Μόλις βγει στον αφρό τα ρίχνουμε όλα, αρματωσιά, μολύβι, ψάρια, σε μια μεγάλη λεκάνη. Ενώνουμε τη στριφταροπαραμάνα στην έτοιμη δολωμένη αρματωσιά και την αφήνουμε να κατέβει στο βυθό. Τότε με την ησυχία μας ξεψαρίζουμε, αλλάζουμε τυχόν χτυπημένα αγκίστρια, ξαναδολώνουμε και κρεμάμε έτοιμη την αρματωσιά μας. Στα δύο μηχανάκια πρέπει πάντα το ένα να είναι στο βυθό και το άλλο να ανεβαίνει ώστε τουλάχιστον στην αρχή του ψαρέματος να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια. Αν έχουν και οι δύο αρματωσιές ψάρια, τη μία ανεβάζουμε και την άλλη σηκώνουμε 5-6 μέτρα από το βυθό, να μην κινδυνέψει να σκαλώσει αλλά και για να φαίνεται από πολύ μακριά, προσελκύοντας κι άλλους μπαλάδες. Είναι σημαντικό τα αγκίστρια να ελέγχονται αν είναι μυτερά και να αλλάζονται συχνά γιατί ο μπαλάς έχει πολύ σκληρό ουρανίσκο και τα ψάρια πρέπει να είναι καλά καρφωμένα για να αντέξουν στο ανέβασμα. Τέλος, μολύβια ανάλογα με το βάθος, χρησιμοποιούμε από 1 έως 2,5kg. Καλό είναι να έχουμε ένα σταθερό μέρος να τα ακινητοποιούμε για να μην τρέχουν μέσα στη βάρκα.

altalt

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.